Szezonnyitás “Crosskovácsiban”

Kegyes volt az időjárás a Crosskovácsi Bikeschool utánpótlás versenyhez. Az igazolt juniorok számára magyar kupának számító versenyen 150 licences és licenc nélküli gyerek állt rajthoz.


Április hónapra több junior verseny is jut, a múlt héten például itt Veszprémben kerestük a tehetségeket a helyi iskolások között. A Nagykovácsiban rendezett verseny több szempontból is mérföldkőnek mondható a sportág szempontjából, hiszen 108 licences versenyzővel összesen 150-en álltak rajthoz U9–től az U19-es korosztályokig. Valamint verseny további érdekessége még a hendikepp rendszer, amit az országban elsőként itt vezettek be.
Kipirult arcú, ügyesen kerékpározó gyerekek, izguló szülők, lelkes csapatvezetők és szervezők figyelték az eseményeket. Először a Diákolimpia előminősítő verseny zajlott az amatőröknek, majd a Magyar Kupafutam indult U9-U19 kategória közötti versenyzőknek.


Az ügyességi pálya 5 szekcióból állt, amelyeket még nézni sem volt könnyű, nemhogy kerékpárral végigmenni rajtuk… Ám a gyerek ilyenkor nem gyerek, hanem nagyon ügyes sportoló. Ahogyan az egyik bíró-fiatalember említette egy beszélgetés során: „Komolyan kell venni a gyerekeket, ha azt akarjuk, hogy ők is komolyan vegyék a versenyt!”
Az biztos, hogy hitben és felelősségtudatban nem volt hiány a versenyzőknél, de a szervezők is kitettek magukért. No, és ahogyan a szép eredmények is bizonyítják: a szezonnyitás jól sikerült, indulhat az idei kerékpáros év!

Egyesületünkből Bokros Manassé így látta a futamot:

Utánpótlás szövetségi kapitányunk, Benkó László szavaival élve “gondolatébresztő nehézségű” technikai szekciók rendesen próbára tették az ország szinte minden egyesületéből idesereglett versenyzőpalántákat. Az ügyességi pálya meg is rostálta a mezőnyt, így az XCO körversenyen további nehézséget jelentett ledolgozni a hibapontokért járó hendikeppes indításból adódó időhátrányokat.
U11 korosztályban Szőr Vajda Bence első évesként vágott neki a versenynek és kategóriája 11 helyén végzett.
A legnépesebb U13-as kategóriákban is érdekeltek voltunk, a fiúknál Egressy Domonkos, Szabó Csaba Dávid, Pálinkás Tamás révén, míg a lányoknál Kiss Kata és Bokros Csenge képviselte csapatunkat.
A fiúk közül Doma hozta a legszebb eredményt, sok rutinos, több éve versenyző ellenfelét maga mögé utasítva a kiváló 8 helyen ért célba. Ugyanezen kategóriában a többi srác szintén helyt állt, Dávid a 18. Tomi pedig a 20. helyen végzett.
Az U13-as lányoknál első XCO kupafutamán Kiss Kata bátor versenyzéssel a negyedik helyet érte el, több évek óta versenyző riválisa előtt.
Szintén U13 lány kategóriában, idén első évesként Csenge gyorsan tisztázta a jelenlegi erőviszonyokat. Határozott rajtot követően három körös versenyén közel két percet adott a második és 3:40-et a harmadik helyezettnek, így a dobogó legfelső fokára állhatott.
U17-es versenyzőnk Zoboki Peti szintén hatalmasat ment és kategóriája 7. helyén végzett. Pedro szépen erősödik az XCO mezőnyhöz és versenyről versenyre faragja le hátrányát ellenfeleivel szemben.

Gerely Gábor, a Crosskovácsi Bikeschool alapító-vezetője, a verseny főszervezője a nap végén így értékelte a történteket:
Izgalmas versenyeket láttunk és a visszajelzések alapján a legtöbb résztvevőnek, egyesületnek tetszett a versenyünk. A nagy gyereklétszám mindenképp visszaigazolja, hogy szeretik a versenyeinket: itt mindenki a gyerekekre koncentrál. Az ügyességi feladatokat úgy állítottuk össze, hogy azzal a legjobbakat jutalmazzuk. Nehéz volt teljesíteni a feladatokat, de a legügyesebbeknek így is sikerült. Erre nemzetközileg is sok példa van. Egyesület vezetőként fontos célnak érzem, hogy az utánpótlásból ügyes, nemzetközi színvonalon is felkészült versenyzőket neveljünk ki.