Mi(ér)t sportoljon a gyerek? – 1.rész

A VKE-Nelson Utánpótlás szakosztályának szakágfüggetlen kerékpáros utánpótlás-fejlesztési stratégiája és együttműködése a BMX szakággal. 
A sorozat első cikke az általános mozgási és sportolási tevékenységekről szól, amolyan bevezetőként szolgál a témához.

Mindennapi életünk a társadalmak és különböző kultúrák fejlődésével, változásával folyamatosan együtt változik. Technikai találmányainknak köszönhetően életmódunk a mozgás terén is átalakult. A most születő gyermekekre egészen más világ vár, más értékrendekkel. Komoly fejtörést okoz a társadalomnak az új generáció nevelése, az eddig megszokott módszerek nem kötik le a mai gyermekeket. Egyre több a túlsúlyos, rossz alkatú gyermek, sokan figyelemzavarosak, szüleik pedig az esetek túlnyomó részében tanácstalanul állnak a probléma előtt.

A megoldást olyan mozgásformák, nevelési programok jelentik, amelyek igazodnak a gyerekek megváltozott igényeihez. A mozgás terén olyan sportokra van szükség, amelyek képesek lekötni hosszú távon is a gyermekek figyelmét, olyan sportokra, amelyek egyaránt űzhetők profi és amatőr szinten is. A sportág kiválasztásánál az első és legfontosabb szempont, hogy ne váljon unalmassá számukra a cselekvés. Ennek legcélszerűbb módja, hogy olyan sportformát kínálunk az adott gyermeknek, mely ingergazdag mivoltában kitolja a monotónia érzés határait, valamint folyamatos kreativitásra ösztönöz, ezáltal fenntartja az érdeklődést a cselekvés iránt.


Egy ilyen lehetőség a kerékpározás illetve annak bmx és mountain bike szakágai, amelyek szorosan fűződnek napjaink feltörekvő közlekedési eszközéhez a kerékpárhoz (a környezetvédelem és a gazdaságosság miatt), ezáltal a koncentrált sportfoglalkozás mellett iskolába, munkába járásra is használható (esetleg az edzésre, foglalkozásra is ezzel jutnak el a sportolók).
A mountain bike-ok strapabíró felépítésük okán, de még inkább a bmx kerékpárok egyszerűségük miatt nem szervizigényesek, a rövidebb, tömörebb alkatrészeik jóval tovább bírják a használatot egy átlagos kerékpárnál.

A kisebb gyerekeknél elsősorban a legfontosabb szempont a választásnál a bmx kerékpár kihasználhatósága. Méretéből és testarányos felépítéséből adódóan egy könnyen kezelhető eszköz a legkisebbek számára is, mellyel szinte bármilyen korosztály bármilyen szinten sportolhat.

 Azok a gyermekek, akik eddig élsportoltak, sportoló családban nőttek fel, olyan nevelésben részesültek, hogy alapvető elemük a sportolás, nem biztos, hogy a bmx vagy a mountain bike mellett döntenének. Ezzel szemben sok gyermek csavarog nap mint nap az utcán, vagy a számítógép előtt tengődik, mert nem találtak nekik olyan mozgásos elfoglaltságot, ami lekötné őket.


Sok gyermeket nem motivál, hogy olimpikonná váljon, időre különböző távokat fusson, vagy több ezer métert ússzon le oda-vissza egy medencében, ez viszont nem jelenti azt, hogy nem is érdekli a sportolás. Az ilyen gyermekek számára lehet kiváló alternatíva a bmx vagy a mountain bike akár profi, akár amatőr szinten.


forrás: Bokros Manassé, Borbély Ferenc és Magyar BMX Cross-Triál Szövetség

A cikksorozat második része itt olvasható.
A cikksorozat harmadik része itt olvasható.

Junior edzés

Csatlakozz a junior edzésekhez!


Veszprém
mtbsuli@gmail.com
+ 36 209 253 270

Balatonalmádi
almadibringasuli@gmail.com
+36 70 433 8113
Partnereink:
Beurer


Balatoni Bob


Sobri Jóska élménypark


Haribo