Mi(ér)t sportoljon a gyerek? – 3.rész

A VKE-Nelson Utánpótlás szakosztályának szakágfüggetlen kerékpáros utánpótlás-fejlesztési stratégiája és együttműködése a BMX szakággal.  

A cikksorozat harmadik, befejező részében Bokros Manassé a BMX-szel való együttműködésről és a hasonló koncepciók sikerességéről mesél.

A bmx-nek nagy előnye a gyerekek szempontjából, hogy méretüknek megfelelő, test-arányos, könnyű, egyszerűen kezelhető kerékpárt használnak, valamint életkoruknak megfelelő terheléssel találkoznak (igen rövid ideig tartó, max. vagy szubmaximális terhelés, ami a gyerekre ebben a korban amúgy is jellemző: mindent full gázon, nagy lendülettel, gyakorlatilag minden teljesítményt maximális pulzushoz közeli értéken adnak le).
Fontos szempont, hogy egy bmx pálya jellegéből adódóan az edzés inger gazdag, játékos, képes lekötni hosszú távon is a gyermekek figyelmét, minden elemében kihívásra, gyakorlásra és fejlődésre serkenti őket, azaz nem válik unalmassá számukra a cselekvés, folyamatos kreativitásra ösztönöz, ezáltal fenntartja az érdeklődést a sportolás iránt.

A BMX szövetség által indított szakágak közötti együttműködési program az alábbi célokkal indult:
•    A kerékpársport szakágainak megismertetése, megszerettetése és mozgásanyagainak ismeret, jártasság, készség, majd a szakágra illetve versenyszámra specializálódás után képesség szinten történő begyakoroltatása.
•    A fiatalok technikai eszközök iránti érdeklődésének összekapcsolása a szabad levegőn, természetben végezhető, a szív-vérkeringési és légző rendszert, az anyagcserét, valamint a mozgatórendszert optimálisan fejlesztő testmozgással.
•    A túlsúlyos, mozgásszervi panaszokkal küszködő, a futástól és a sportmozgásoktól általában idegenkedő gyermekek bevonása, rendszeres testmozgásra szoktatása a kerékpár által nyújtott előnyöket felhasználva (súlypont alátámasztva, az ellenállás könnyítése az áttétel szabályozásával), a kerékpározás extrém szakágainak vonzerejét felhasználva (BMX, MTB különböző irányzatai).

A közös bmx-es utánpótlás-nevelésünk elsődleges célcsoportja a nagycsoportos óvodás, alsó tagozatos és azon belül az első és második osztályos tanulók kerékpáros oktatása. A kerékpár (BMX) kiválasztásánál elsődleges szempont volt az egyszerűség és a kerékpár mérete. A programnak megfelelően az országban 4 helyszínen egységes tematikával kezdődtek az oktatások először általános kerékpározási, majd BMX sportág specifikus feladatok elsajátításával.

A BMX a legtechnikásabb kerékpáros ág lévén gondoskodik és lehetőséget ad, hogy kiváló hátteret adjon a fiatalok számára egy bizonyos szintű technikai tudás megszerzésére. Lényegtelen, hogy az innen kikerülő sportolók az MKSZ más kerékpáros ágaiban versenyeznek tovább idősebb korban vagy maradnak a BMX-nél.
A megszerzett technikai tudásukat és tapasztalataikat a mindennapi életben, kerékpáros közlekedve is hasznosíthatják.

Nagy azoknak a versenyzőknek a száma, akik a BMX pályafutásukat mountain bike, (cross country, downhill, dual szlalom, stb.) pálya vagy országúti sportágakban folytatták kiemelkedő eredménnyel.

Példák:
Mike King (USA), 1993 senior férfi downhill világbajnok,
Leigh Donovan (USA), 1995 senior női downhill világbajnok,
Anne-Caroline Chausson (F), 1993, 1994 és 1995 junior női és 1996 elite női downhill világbajnok, 2008 Peking Olimpiai bajnok,
Jerome Chiotti (F), 1996 elite férfi cross country világbajnok,
John Tomac (USA), 1991 senior férfi MTB cross country világbajnok és világkupa győztes,
Jürgen Beneke (D) 1993 senior férfi mountain bike világkupa bajnok,
Darry Hill (AUSZ), 1996 olimpiai sprint szám, pálya világbajnok,
Martin Nothstein (USA), 1996 keirin (pálya) világbajnok,
Cédric Gracia (F), 1995 junior downhill világbajnok,
Sven Nys (B), 1997 férfi 23 év alatti cyclo cross világbajnok, többszörös CX VB bajnok
Tommy Johansson (S) 2. helyezett az 1994-es downhill mountain bike világbajnokságon,
Bas de Bever (NL) 3. helyezett az 1996-os downhill mountain bike világbajnokságon,
Eric Carter (USA), 4. helyezett az 1996-os downhill mountain bike világbajnokságon,
David Juarez (USA), nemzetközi cross country mountain bike versenyző,
Brian Lopez (USA), nemzetközi downhill mountain bike versenyző,
Frank Roman (F), nemzetközi downhill mountain bike versenyző, 5-szörös VB bajnok
Corine Dorland (NL) nemzetközi cross country versenyző,
Max van Heeswijk (NL), hivatásos országúti kerékpáros a Rabobank csapatban,

Veszprémben különösen jól együtt tud működni a két szakág, hiszen van két jól működő, utánpótlás-nevelést végző egyesület és egyéb feltételek is adottak; egy karbantartott BMX pálya a gyakorlásra, edzésre illetve a környék adottságai lehetővé teszi a mountain bike űzését is.
Az együttműködés konkrét lépései:
Az MTB szakág részéről:
a.    szakmai segítség BMX kerékpározás alapjaival rendelkező sportolók MTB szakági versenyrendszerben való részvételéhez (egy-egy a szakág által javasolt versenyhelyszínen),
b.    tárgyi és eszköz feltételek biztosítása (kerékpárok, alapvető felszerelések),
c.    teljes értékű integráció
d.    óvodai és iskolai tehetségkutatás és toborzó munka a bmx egyesület felé
A BMX szakág részéről:
a.    szakmai segítség a BMX edzéseken, versenyeken, eseményeken induló más kerékpáros ágakban versenyző sportolók részére,
b.    eszközök, felszerelések biztosítása korosztályoknak megfelelően (BMX kerékpárok, védőfelszerelések),
c.    edzési lehetőségek a BMX pályákon,
d.    célirányos edzéseken, versenyeken való részvétel


A közös munka 2014 őszén el is kezdődött, amikor is a veszprémi bmx pályán edzett a magyar bmx válogatott és a VKE-Nelson utánpótlás mountain bike csapata kilátogatott a nyitó edzésre illetve decembertől hétvégente pár gyerekkel folyamatosan részt veszünk a Pozsony melleti Senkvicében megtartott fedett pályás BMX edzőtáborban. Az itt résztvevő gyerekek közül már többen jelezték, hogy részt vennének a 2015-ös bmx bajnokságban is, ha ezt felkészültségük lehetővé teszi.
Terveink szerint az egyesületnél kerékpározni kívánó gyerekek közül a 4-11 éves korosztályt a tavasztól rendszeressé váló bmx-esekkel közös edzésekre irányítjuk, melyek a veszprémi bmx pályán, illetve rossz idő esetén a Kossuth Ált. Iskola tornatermében lesznek megtartva.
12éves kortól az edzésekre jelentkező gyerekek a veszprémi műhely újraindulásáig ideiglenesen a balatonalmádi utánpótlás műhely foglalkozásaihoz csatlakozhatnak.. Természetesen  nekik is van lehetőségük a bmx pályán edzeni ill. az ottani edzéseken ügyesedni, viszont az ő esetükben a bmx edzéseket koordináló Spartacus SE-vel kell külön egyeztetni acélokról, lehetőségekről illetve felmérni a kerékpár-kezelési tudást, technikát.
Szándékunk, hogy az együttműködés jegyében a veszprémi Területi Mountain Bike Diákolimpián résztvevő gyerekek közül a sportág iránt érdeklődőket a fenti korosztályos bontás szerint – egyéni motivációjukat figyelembe véve – irányítjuk a bmx szakosztályba illetve a nagyobbakat az mtb edzésekre.

forrás: Bokros Manassé, Borbély Ferenc és Magyar BMX Cross-Triál Szövetség

A cikksorozat első része itt olvasható.
A cikksorozat második része itt olvasható.

Junior edzés

Csatlakozz a junior edzésekhez!


Veszprém
mtbsuli@gmail.com
+ 36 209 253 270

Balatonalmádi
almadibringasuli@gmail.com
+36 70 433 8113
Partnereink:
Beurer


Balatoni Bob


Sobri Jóska élménypark


Haribo